Yumuşamış kekleri sert zemine koyuyorum,pastaneden aldıgım derin olmayan bir kurabiye tepsisini yerdeki kekin üstüne koyup üstüne çıkmamla işlem tamamdır.Tepsi içindeki boşluğa yayılan kek tam örtü bezi altına sığacak hale geliyor,kalınlık 1 cm filan.Havalar açtımı kontra ataklara başlayacağmı,inşallah kayıpsız çıkmayı düşünüyorum.Hafta sonuna hava ısınacak diyor ama bakalım mevla neyler,neylerse güzel eyler. Demiş Yunus emre.
30 Ocak 2008 Çarşamba
SON DURMLAR BÖYLE
Yumuşamış kekleri sert zemine koyuyorum,pastaneden aldıgım derin olmayan bir kurabiye tepsisini yerdeki kekin üstüne koyup üstüne çıkmamla işlem tamamdır.Tepsi içindeki boşluğa yayılan kek tam örtü bezi altına sığacak hale geliyor,kalınlık 1 cm filan.Havalar açtımı kontra ataklara başlayacağmı,inşallah kayıpsız çıkmayı düşünüyorum.Hafta sonuna hava ısınacak diyor ama bakalım mevla neyler,neylerse güzel eyler. Demiş Yunus emre.
29 Ocak 2008 Salı
EĞİTİM ŞART,AYRİYETEN GEREKLİ
28 Ocak 2008 Pazartesi
BİR TERCÜME DAHA,PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKÜRLER
Aşılama aletinin çeşidi aşılamayı etkileyecektir. Aşağıda, soldaki fotoğraf; Çin aşılama aletini, sağdaki fotoğraf ise benim kullandığım el yapımı bir aşılama aletini göstermektedir. Fotoğraflar ölçüt olarak tutulmadığında, el yapımı aşılama aleti Çin aşılama aletinden daha küçüktür. Bu nedenle, el yapımı aleti kullanarak ben daha genç larva aşılayabiliyorum. Larvanın yaşı kraliçenin gelişimini etkiler ve genç larva kullanımı kraliçedeki ovariole sayısını da etkiler. Aşılama için biraz daha yaşlı larva kullandığımda yeni yumurtadan çıkmış larvayı kullandığım zamandan daha çok kabul oranı görüyorum.(yaklaşık 10 saatlik yaş) bunun için açıklamam; basitçe benim aşılama becerim ve tekniğimdir. Genç larva çok daha hassastır ve bu nedenle aşılama işlemi süresince hasara daha elverişlidir


Hücreleri oluşturmak için yapılan tüm iş ve çabadan sonra, üretilen hücrelerin kalitesini nasıl belirleyebiliriz? Benim hücrenin kalitesini değerlendirmedeki yöntemim; hücrenin genel boyutundan ziyade hücrenin içindekileri değerlendirmektir. Yetiştirilen kraliçe genellikle yüksek miktarda arısütü madde ile beslenir ve hücrelerin kapandığı zamanda gelişimi neredeyse tamamlanmış olur. Eğer plastik kraliçe hücresi kullanılırsa daha sonra hücrelerin içindeki ekstra arısütünün -hücre kapandıktan hemen sonra- miktarını ölçmek kolaylaşacaktır. Aşağıdaki fotoğrafta; yeni kapanmış kraliçe hücresi oldukça ekstra peltemsi maddeyle kaplıdır. Bu kraliçe arı hücrelerinin kalitesi hakkında iyi bir göstergedir; çünkü kraliçe arı ile işçi arı arasında beslenmeden doğan büyük bir fark vardır. Dıştan görünüşü ayrıca üretilen hücrelerin kalitesiyle ilgili fikir edinilmesini de sağlamaktadır.
Not.Selahattin Güney tarafından tercüme ettirilip yollandı kendisine teşekür ediyoruz.Önemli olan paylaşım,her taraftan degişik tercümeler geldi,birini de önceki tercümenin altına ekledim.Bilmedigimiz bilgiler vardı iyi oldu.Birde bu sitede kullanılan suni dölleme cihazı bayağı basit yapılmış.Ben bile bir sürü ekleme yapabilirim cihaza,daha kullanışlı olur.
MİLLER METODU ANAARI ÜRETİMİ

Ben buraya dikkat çekmek istiyorum.Modern arıcılıkta oğul egilimi olan kovanlardan anaarı üretilmez.Nedeni oğul bana göre bir hastalıktır.Siz kovanınızı bal zamanına ayarlamaya çalışırken bir bakmışınız arı oğula gidiyor.Artık o kovana ne yaparsanız yapın boşa çabalarsınız,bunun nedeni oğula giden arılarıdan alınan anaarılardır.Yani bu arının genine işlemiş ikide bir oğul vermek.Tabi bal veya nektar akımı diyeyim başladıgında kovanda bal yapacak nufus kalmayacak ve sezonu pas geçeceksiniz.
Bir sohbette Devrim hocamız dediki,Amerikada adamın 300 kovan arısı var ve bunu hobi olarak yapıyormuş,yani adamın başka işleri var,boş vakitlerindede 300 kovana bakıp para kazanabiliyor.Bu kadar kovana hobi olarak bakılırmı evet bakılır,arının oğul verme eğilimi bitmiş,ne yaparsan yap arı oğul vermiyor,versede 300 kovanda bir kaç taneymiş.Arıcıları hem uğraştıran hemde bal veriminden düşüren oğul egilimi için oğula giden arılarımızın memelerini bir başka kovanda veya ruşete alarak anaarı üretmeyelim.Burada arının kaliteli olup olmadıgı belli değil hangisi oğula giderse hemen memeleri topla bu yanlış.
Çok basit anaarı üretme yöntemleri var,burada anaarı üreteceğiniz kovanı siz belirliyorsunuz,Arılığınızdaki en iyi kovandan anaarı üretebilirsiniz.Miller yöntemi,larva tranfer edemem diyenler için bir yöntemdir .Fakat öğlenden beri bu yöntemle ilgili resim arıyorum yok,olanlarda bence yeterli değil
MİLLER MOTODU
Bu metotla V şeklinde veya uç tarafı üçgen olacak şekilde kesilmiş temel petekler kullanılır. V veya ucu üçgen kesilmiş peteklerden dört parça bir çerçeveye yerleştirilir. Bu çerçeve damızlık kovandaki ana arının yumurtladığı yere verilir. Şurup ile beslenen bu kovanda işçi arılar süratle bu petek parçalarını kabartarak ana arının yumurtlamasını sağlarlar. Yumurtlamayı takiben buradan alınarak özel hazırlanmış ana arı üretim kovanına konulan bu petekte çok uygun halde aynı yaşta genç larvalardan ana arı yetiştirmek mümkün olur. Üretim kovanında peteğin kesilmiş V,W kenarları boyunca çok sayıda ana arı memeleri geliştirilir. Bu memelerin ana arının çıkmasına yakın bir zamanda tek,tek kesilerek kuşet kovanlara veya yapılan bölmelere dağıtılır.
Bu yöntemde boş bir çerçeveye yaklaşık 5 cm. boyunda ucu üçgen şeklinde kesilmiş temel petek parçaları takılır ve güçlü bir kovanın merkezi bir yerine yerleştirilir. Bir kaç gün sonra petek parçalarında kuluçka çalışmaları başlayınca koloni ana arısı alınır ve bu çerçeve üzerinde doğal ana arı yüksükleri yaptırılır.
Baharda bu yöntemide bir deneyip resim ve filimlerini çekmeyi düşünüyorum.Kitaplarda ne kadarda yazsa insanlar görmediklerini uygulamakta zorlanıyor.
Bir kaç resim var konuyla alakalı .M.Emin Önal'ın blogunda.
http://eminadali.blogspot.com/2007_02_01_archive.html
26 Ocak 2008 Cumartesi
HAVALAR 3 GÜNDÜR SOĞUDU
Gene akşam olmuş be,bakın güneş batıyor,hayırlı akşamlar.
ANAARI ÜRETİMİNDE YENİ İNCELİKLER
Larvanın yaşı kraliçenin gelişimini etkiler ve genç larva kullanımı kraliçedeki ovarioles sayısını etkiler. Bununla birlikte larva transfer yaşının karlılık ve zarar durumuna bakılmalı. Biraz yaşlı larvaları transfer ettiğimde ; yeni çatlamış larvaların transferinden( 10 saatten daha küçük larvalar) daha yüksek kabul oranı elde ettim. Benim bu konuya açıklamam larva transfer becerisi ve tekniğinle açıklanabilir.Genç larvalar çok daha naziktir ve bu yüzden transfer işlemi sırasında çok daha zarar görebilirler.Bahsedildiği üzere transfer anındaki larva yaşı önemlidir. Ben 24 saatten daha küçük larvaları transfer etmeyi tercih ederim.
Tranferde biz kolay diye Çin kaşıklarını tercih ettik.Daha öncede duymuştum şimdi buradada aynısı tekrar ediliyor.Tığ veya yapma kaşıklar larvalara daha az zarar veriyormuş.Zaten Çin kaşığında larvayı ilk harekette bırakamazsanız,hemen başka bir larva alın,yoksa arılar onu sakat olduğunu anlıyorlar.Fakat daha önce bir resim paylaşmıştım,yabancı bir siteden,petegi traşladıgımız zaman kaşığa bile gerek kalmayacak,kürdanla yapacağız bu işi.
Aşağıdaki resim bu tarz bir larva ve yumurtanın karşılaştırılması.
Burada anlatılmak istenen,en iyi larvanın 10 saatten aşagı olması,ben onu anladım.Hem kalite,hemde tutma oranı yükseliyormuş.Hatta en son Adem Erdem abinin bir iddiası vardı,anaarıyı yatık yumurtadan yaparsanız daha kaliteli olur diye daha denemedik.Fakat daha önce Alley metodunda yumurta tranferi beni mafetmişti,yumurtaları işçi arılar taşıyor.Benim bilmedigim bir başka şey daha anlatılıyor,baharda siz larvayı minicik görürsünüz ama o larva beslenmediginden ufak yaş olark bir kaç günlük demek istiyor.Onun için bu gibi hataya düşmemek için tranfer edilecek larva kovanın tam merkezindeki çıtalardan seçilmeli.Buna özellikle vurgu yapılmış.
İşaretli kısmın sütle dolduğunda anaarı kaliteli olacak deniliyor bende tercümelrden yaptığım tercümeye göre.Daha önce bu nikotun resmini yayınlamıştım,bir kaç haber öncesine giderseniz içi iki günde sütle doldurulan anaarı suni yüksügünü görürsünüz.Yani işaretli bölüm sütle dolmalıymış.
Bloğunuzu ilgiyle izliyorum. tabiiki H. Bilenide. H.B. diyorki "Bu yazıyı çevirelim." Çeviriler çevirenin yorumuna göre değişirmiş. Yazıda özetle: ana arı yetiştirmeye etki eden faktörler anlatılıyor. 1)Kullanılan larva transfer kaşığının yapısı 2)Larvanın yaşı 3)Transfer edilen hücrenin yapısı 4)Larva peteğinin kovandaki yeri 5)Larvanın beslenme miktarı (süresi)
işaretli yerdede: Not kraliçe arı hücresi bakıcı besleyici (hemşire) arılar tarafından mühürlendikten sonrada hücre tabanı hala rojal jell'le dolu
Not:Çevirinin tamamını kendi bloğumda yayımlayacağım. tabii bilgisayarda sıra bulabilirsem.
Kolay gelsin
25 Ocak 2008 Cuma
YENİ BİR SİTE DAHA AMA YABANCI
http://www.latshawapiaries.com/drone_preparation.htm
http://www.latshawapiaries.com/q-rearing_basics.htm
http://www.latshawapiaries.com/
Trakyalı Şenol kardeşim attı linkleri,kendisine teşekürler.Genelde süni döllemeyi anlatıyor ama hepsi aynı sitenin sayfaları,fakat beşişici sırada anaarı memelerinde sanki bilmedigim bir datay var,resimdede özellikle işaretlenmiş,yabancı dil bilenlerin tercümesine ihtiyaç var.Anaarı üretme çıtasıda daha degişik,buradaki amaç besine ihtiyaç duyan genç işçilere hemen buradan ihtiyacınızı alınmı deniyor acaba? dil bilenlerin yorumlarını bekliyorum.
SÜSLÜ BLOG İSTEYENLER NEREDE?
Sayın blog bakanımız birde aynaya bakın diye eklemiş ben aynaya bir baktım,bir resmi sileyim derken 4 aylık siteyi silmiştim.Yani dört aylık blogunuz var, bu blog İngilizce kimseyede fazla yük olmak istemiyorsuz,fakat işin içindende çıkılmıyor.Şimdi günlükler Türkçe ve haber yapacak kişilere zor bir yanı kalmadı.Gereksiz çok basit işler içinde kimseyi uğraştırmadım ben.Blog bakanının yazısından benim çıkardığım ders sanki o her şeyi paylaşıyor biz paylaşmıyoruz gibi bir durum çıktı ortaya.O yazıyı biri ben olmak üzere toplam üç kişinin yükü hafiflesin diye yazmıştım.
24 Ocak 2008 Perşembe
BALKONDAKİLER
23 Ocak 2008 Çarşamba
DENEME BİR İKİ
Dün akşam çok basit üye olduk ama sonrası filim yüklerken iyice gerildik.Yutubi bazen yok olup duruyor yedekte bir filim yayınlama sitemiz daha oldu.Biraz yavaş yüklüyor ama yutuptan daha kaliteli bence.Fakat yutubideki gibi linkini alamıyorum.Daha yeni başladık ben yapamamış olabilirim.Denemede eylül ayında çıkan oğulu yayınladım.Yeni filim sitemiz::))
burada
http://www.myspace.com/
BU YORUMLAR ARADA KAYNAMASIN,ÖZELLİKLE MEHMET YÜKSELİN YORUMLARINA DİKKAT EDİN.
8:42 PM
Ballı Baba dedi ki...
Ali kardeşim, senin bu kekte sorun var,arılarda değil. Hiç böylesini görmedim, yıllardır kek yapan ve kullanan birisiyim. Arıların yaratılışında israf olmaz. Tam tersine bize hayatın güzelliklerini öğretecek kadar özel yaratıklardırlar...
9:11 PM
Imker Mehmet Yüksel dedi ki...
Yukarda yanlış anlaşılma olmasın diye ek olarak yazayım.((((( bu sefer buldukları her yeri bal ile dolduruyorlar kış icin bal stoglama işlemleri de bitiyor.))))yeterince kışlık balları oluyor.Bu yazdıklarım Almanyadaki Arıcılar ve kendiuyguladığım yöntemler.Zaten bloglar Arıcı günlüğü gibiyazılıyor ben de kendi uyguladığımyöntemi yazıyorum.Yazı hatam varsa kusura bakmayın.
11:24 PM
Ali Türk dedi ki...
Mehmet'cim bizde yıl boyu toplasan 2,5 kilo besleme yapan yokki,sen bir seferlik porsiyon 2,5 kilo diyorsun.Yani işi bilmeyerek yaptıgımızı zaten belirtmiştim,sende nasıl ve neden kek verildigini izah etmişin.Zaten bizim için Almanyada arıcılık yapman büyük nimet.Oradaki bilimsel hale gelen uygulamaları bize aktarıyorsun sana ne kadar teşekür etsem azdır.
Selahattin abi bu kutuda böyle olabilir,kovanlardaki durumu bilmiyoruz.Abi birde arıcılarımız veriyor keki sonuçlarını izleyen yokki.Bir hafta sonra git kek bitmiş diyoruz,ben bu işi bir inceleyelim diyorum.İş arıların tavuk yedigine dönecek.Adam pişmiş tavuğu koyuyor kovana arıda parça parça atıyor,arıcıda bir kaç gün sonra bakıyor tavuk bitmiş,aaa arıları tavuğu yemiş diyenleri duyuyoruz.Kekte sorun yok bal benim balım,yalnız yapılan keklerin biraz beklemesi lazım diye düşünüyorum.Evde elimle yaptım gene aynısını yaptı bu kutu.Aynı kekin bir bölümünü daha sonra verdim yapmadı,yani havadan iş olsun diye yazmadım bunları,izlenimlerimi sizlerle paylaştım,konuyu izleyerek takip edersek daha iyi olur.Eğer böyle bir şey varsa büyük israf var,ben buna üzülüyorum,bir kilo kek ver bunun bir kısmı atılıyorsa yazık.
Not aşağıdaki habere yapılan yorumlardır.