22 Mayıs 2008 Perşembe

DENETLEMEMİ?AMELELİKMİ? ANLAYAN BERİ GELSİN.

İlk manzara bu,böyle karşılandık yani.Nerden bileceksin buz dağına çarptığını gece gece.

Yemeklern yenildi geç vakit yattık.Sabah mis gibi hava bahçe şahane,tam tatil yapılacak sakin bir yer diyorsun içinden.Nerden bileceksin kamburuyun çıkacağını.

Arılara bir bakalım dedik,keşke demeseydik be ihale aynen üstümüze kaldı.İlk ruşetlere bakıldı,analar yumurta atmış güzel.Sonra yalancıya gidenlere mudahale ettik,burası az arısı olanlar için önemli. Şimdi az bir arı varsa yalancıda onun üzerindedir,al çıtayı bir kaç metre öbür tarafa koy.Uçan tarlacılar kovana gelir yalancı çıtada kalır çıtayıda başka bir kovana verirsiniz,yalancıda gittiği kovanda ayvayı yer öldürürler ve kurtulursunuz.

Resimde yalancıya kapılmış bir arı kolonisi.Yaklaşık dört çıtada arı var.Bunu ben silkelemeye bile ugraşmam.Bu kovanın yerine bir yeni kovan içinede bir kaç çıta başka kovanlardan arı silkelerim.Yalancı kovanıda gene bir kaç metre öbür tarafa çıkışı eski yerine zıt olacak şekilde konursa daha iyi olur,çıkan tarlacı eski yerine gelir.Bu arada yalancı ve acemileri eski kovandan alıp kuvetli bir kovana verilir aradan 5-6 saat geçtikten sonra,yada bırakın orada bitsin.Gelelim yapılacaklara yalancı dönmesi ço zor bu durumda ama doktorun bahçede nasıl geldi geriye anlamak mümkün olmadı.
Kovanı kaldırıp yerine başka kovan koydum.İçine kuvetli kovanlardn arı silkelendi.Bu kovana larva transferi yapıldı dört tane meme tutmuş,gerisinede nasıl geriye geldiğini anlamadığım yalancı basmış yumurtayı.

Tutmuş olan memeleri katlı ve ızgaralı bir kovana verdik orada beslensin diye.Yeni tranfer yaptım doktorun demesine göre bir tanesi tutmuş,o da allındı ve yalancıda işine devam ettiği için tüm çıtalarda alındı,bakalım bu yöntemde ne yapacak hafta sonuna kadar.

Bu resimdeki janter memeleri gözüken dört çıtalık arısı olan koloni çıtasızlık cezasına çarptı en son.

Arılıkta her türlü bakıma devam ediyoruz.Kaç iğne yediğim belli degil.Doktor kendisi maskeli oldugu yetmezmiş gibi birde uzaylılar gibiydi.Çizme amele eldiveni,güvenlik A kaliteydi bir sefer eldiven çıkardı eli öptüler.Banada bir yerlerden demesine göre tül aşırmış.Tül beyaz olunca bir şey göremiyorsun.Siyah bir tülbent olsaydı maskeyi aratmazdı ama yok işte.Tülü mecbur kalmadıkça kullanmadım.
Abi Trakyalı Şenol haklı be.Bu magazinci doktor.Yav ne çekiyorum bakın benim şapkadaki etiketi çekmeye uğraşıyor.Bizde isabet almadan nasıl operasyan biter onu düşünüyoruz.

Resimde güvenlik önlemlerinden görüntüler var.Kayıt sırasında bile adam zırhlı.Çizme reengide sarı ama resimde çıkmamış.

Hayatımda gördüğüm en karmaşık kayıt koloni sistemi.Böylemi kayıt tutulur,kovanın üstüne dal,taş veya çıta koyacaksın.Bu ne ya sanki arılara futbol anlatıyor ve çizimlerde hucum şekli var gibi sağ kanattan.Ama defans agırlıklı bir kadro var elinde o anlaşılıyor şemadan.

Bir taraftan operasyon yap,diger taraftanda diger elinle körük sık.Magazinci nerede bilmem belkide arkalarda gene göbek atıyordur ,hemde kesin diyorum.Operasyon bitti,kovan dışına yapışmış ballı çıta parçalanmadan kesilip tek yekpare şekilde elimde.Bu çıtayı ne kadar duvara tutturdugunu görmek isteyen,resmi büyütür ve kovan iç yüzüne bakar.

Bu arada bir çok yerimizden isabet aldık.Ben sadece yüzünden 4 isabeti hatırlıyorum gerisi önemli degildir.

Kontroller sırasında en acı durumlar ise,iki kovan bir sepetin oğul verdiği ve oğulların piyasada yok olmasıydı.Sepet artık memeleri bozuyordu bereket kendisini bitirmemiş.Katlı bir kovan 4-5 çıtaya gerilemesi üzücüydü.

Doktorum eskiden petek takmasını bilmezmiş.El kadar yapıştır gerisini arılar yapar demişler.Arılarda yapmış,maşallah kara kovan balı yedik::))

Bir kovanda dalak vardı,çektimki kalburcu dedigimiz arı böyle yuvarlak petek örer.Ve fazla saga sola petegi tutturmaz çokta temiz çalışır.Aynen dediğimiz gibiydi her iki parçada iki yerinden tutturulmuştu.

Bu resimde durum daha iyi anlaşılır.Karadenizde buna kalkancı arı diyorlarmış.

Gündüzler yetmedi gecede kutulara çıta ve yiyecek hazırladık ertesi güne arı dolduracagız.6 anaarı kutusu devreye sokuldu.Aşagıdaki resim doktorun siteden aşırıldı.

Çıtalara gündüz bozuk yavrulu petekleri keserek lastikleyip,katlı kovana verdik bir gece bekledi.Kutulara aktarıp yiyecek verilerek kömürlükmü depomu,ben samanlıga alıyorumya öyle işte.Hapis cezası yani.6 kutu 1 de ruset gece ne inliyorbe,çarşambaya kadar inlediler,çarşamba doktor tekrar araziye çıkarıp memelerini vermiş.Depoda gece tel takma ve diğer işleri yaptık.Kutularada fazladan çıta ayarladık.


Petekte takıldı,ah doktor ne diyeyim bir daha gelirsem iki oldu,üç olsun.Bu arada gözlerim biraz şişti.Ertesi güne bir şey kalmadı.Üzerimdeki kıyafette doktora ait.


Hiç boş durmak yokki,birde trapan nasıl bilenir,nasıl ot biçilir,tam bela yani.

Trpan jilet gibi oldu bırak bahçeye kendisi biçsin be::)))



Hee bumu doktorumun kafası.Yav tepem ağrıyor diyordu.Adamın kafasından haberi yok nereye vurdu ne oldu ben nereden bileyim degilmi.Siz karar verin.
“Arıcılık bilgi merkezi” ve” arıcılık” bilgi paylaşım “forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/

8 yorum:

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Son resim fazla söze gerek bırakmıyor kafamı nerelere vurmadımki ama son pişmanlık fayda etmiyor işte. Birde itiraf etmiş üzerimdeki elbiseler doktora ait diye yedir giydir ahhh ah:)........
Neyse bunların hepsi mizah. Gerçek olan şuki sağolasın Ali abi ben gerçekten kursu sayende tamamladım. Hepsinden önemlisi eşi de en az kendisi kadar muhterem biri biz ailece iyi dostlar kazandığımıza inanıyoruz.

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

ya abi kelimi hiç tepeden görmemiştim sağol ya durup durup bakıyom:)

Ali Türk dedi ki...

::)))

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

valla hanginize geçmiş olsun desem bilmemki Gece bile çalıştırılan bakanamı, yoksa kafasını duvarlara vuran doktorumuzamı.
Ama genede iyi iş çıkarmışsınız.
sayenizde yeni şeylerde öğreniyoruz maske taktiği filan ama yenge hanım perdesini hala arıyormu acaba.::))))))

Ali Türk dedi ki...

Muhteşem abi kursu malisef bitiremedin,sen sadece bitirdiğini zannediyorsun.

Kursu bitirebilmen için büyük şefle bana geleceksiniz.Bal sağımına katılıp,performansını yayınlayacam,arıcılık komuoyuna sunacam,sonra bakacağız duruma.


Öyle lap diye kurs bitmezki,kayış atmak yok::))


Zafer abi bana geçmiş olsun de,o zaten doktor be.

Tül işine ben karışmıyorum ne hali varsa görsün,ama arayan tülünüde bulur diyeyim::)))

Hüseyin ALTINTAŞ dedi ki...

Selamün aleyküm
Sayın Doktorum senin kafa acısını anlıyorum
Benim boy 1,96 cm anlarsınya her tarafa çarpıp duru
kal sağlıcakla

UĞUR KIRAN dedi ki...

Ali abi , doktorumuzla ilgili atışmalarını hep ilgiyleizliyorum ama bu sefer inanki gülmekten helak oldum.Muhabbet süper gidiyo,Sayın doktorumuzda göründüğü kadarıyla arıcılık konusunda daha çok ekmek yemesi lazım, işin çıraklı kısmını tam bitirmeden uzmanlık kısımlarınıda işin içine katmaya kalkınca hepsi birbirine girmiş anladığım kadarıyla.Son söyliyeceğim ise doktorumuzun yedek en az 2 adet maske bulundurması gerekiyor.
İyi çalışmalar...

Ali Türk dedi ki...

Abi ona bişi olduğu yokki.Olan bana oluyor.Adam arkadaşımızsa yaptıgı hatalarıda ben kendimden bildiğimden dolayı,olaya el koyuyoruz ama yetersiz kalıyorum.

Birde hava atıyor artık mezun olmuş,kim mezun ettiyse.Daha icazet vermedim haberiniz olsun::)))

Bu doktor beni iliksiz öldürecek,bizde öyle derler.

Görüyorsun işte adamın kafasından haberi yok,işi pişkinlige vurup konuyu saptırdı.

Lafa bak kelimi hiç tepeden görmemiştim derken olay kaynadı, siz uyuyun::))))