9 Mayıs 2008 Cuma

MİLLER METODUNUN SONUNA GELİNDİ

Arkadaşlar her işin başı doğru ve dürüst oldunuzmu kesinlikle size Allahta yardım edecektir.Bir şeyleri başaranlarda insan sizde insansınız.
Bir seneyi geçtik yeni bir sezondayız ve çok başarılı olduk.Bizim bu basit üretimlerimiz bile ülke ekonomisine katkıdır.Minicik bir ana bir kovan demektir,bir anaarı olmadımı bir kovan yok olmaktadır.Kovan yok olmazsa ülkemiz kriterlerinde bile en düşük getirisi 15 kilo bal demektir.Yılda kaç kişi bu kadar balı evinde görebilirki.Herkes kendisiyle gurur duymalı bir şeyler üretmek ortaya koymak kolay değildir.Birimizin başarısı heğpimizin başarısı olacak.Çünkü biz bu ülkede yaşıyoruz,herkeste yaşadıgı ülkeden sorumludur.Ülkeleri sülale gibi düşünün yani büyük bir aile.Yani başka ülkeler bizi o kadar ilgilendirmez ilk kendi ailemizden sorumluyuz.
Bu gün öğleden sonra izin aldım,müdürüm dediki yatacaksan izin veririm,arılara gideceksen izin yok dedi::))Dedim müdürüm tüp bebek yapıyoruz doğmak üzere süre önemli dedim git dedi.40 civarındada anaarı kutularına yaptıgım petekli çıtalarla gittim arılığa.Miller memelerinin çıkması yaklaştı.
Miller metodu anaarı ürettiğim kovanlardan bir,filmi aşagıda gelecek,5-6 çerçeve arıya 20 civarı meme yaptırdık.Amatör arkadaşlarıma sesleniyorum lütfen anaarı üreteceksiniz kalabalık arıya memeleri besletin.Bunun karşılığını kat kat geri alacaksınız.
Bu memeleri keserek kutulara verdim.
İçinizde hala ben böylede anaarı üretemem diyen kaldımı be::))Birde bu metotda doktor gibi görme özürlü olsanızda,süper kalitede anaarılar yakalarsınız,doktor yazlıkta at atabildigin kadar::)))
Hava iyi degildi arı yedi her tarafımdan soktular.Eldivende kullanamasın ince işler yapıyorsun.Normalde arı açılacak hava degil ama yapılması gerekirdi bu işlerin.
Arılara gitmeden tri pot derler buna makinanın ayagı.Filim çekerim diyordum olmadı.Hacı amcanın oğluyla anlaştık filimler yarına inşallah.Çünkü tek noktada çalışmıyorsun,makinada sabit oldumu neyi çekecegiz ki.
Kesilmiş bir meme ve çiviyle çıtaya tutturdum.
Kutudaki arılara şurupta verdim,yemlik ise plastik bardak işte,devrilmesin diyede onuda çiviyle duvara tutturmuşum.İçinede bir dal arılar bogulmasın.
Hangi kovanın kızı oldugunu belirten basit etiketler,üzerine geldigi kovanın numarası var,bu kovanda iki anaarının yumurtası vardı.Kayıt için önlem yani yoksa aklınızda bir şey kalmıyor.
Kutular hazırlandı samanlıga dinlenmeye gidecekler.Üç kutuda şu an 12 meme çıkmayı bekliyor.Bazı memelride küçük diye iptal ettim,yarına noktayı koyacagız "miller metodu"nda
Miller için kovan hazırlamıştık anaarılarda miller çıtalarına yumurta atmamışlardı.Bir baktım anaarı üretim memeleri var,aslında çoğu evdeydi.Madem bekliyoruz dedim hemen larva transferi yapmıştık.12 taneden 8 tutmuştu,sonrada miller çıtaları devreye girince katlı bir kovana vermiştim bu memeleri araya ızgara koyarak,kutulara koyarken birini bozdum acaba içindekiler canlımı diye canlıymış anaarının birini katlettik yani geriye 7 tane kalmıştı hepside çıkmış.
Görüntüler süper bu anlatılmaz yaşanır.
Hacı amca bile artık ilgiyle izler oldu be,eskiden ne kafa ütülerdi bir bilseniz.Büyük şef ilk geldiginde abi burada başarılı olmana şaşıyorum demişti,hacı amca Rize'li ve herşeye muhalif::))
Larvaların hepsi bir kovandan alındı ama,anaarılardan biri renkli çıktı bunun babası farklı demekki anaları aynıydı ama.::)))
Hepsi siyah.
tek tek baktım biri hariç hepsi siyah.
Bu anaarı kardeşlerine benzemiyor,altı siyahın içinde bir sarılı.
Daha hiç biri eşleşmemiş bakalım fire olacakmı.
Beş çıta arıya 3 meme verdim memeye bakın::))
Ispartaya giden anaarının kızları kendisi sizlere ömür olmuş.
Murat abi diyecek gene bu ne diye.Ben ne yapayım böyle meme görünce gözün beynin kısaca her şeyiniz doyuyor be.

Akşam dönüşte marangozda çalışacaktım.Cemil usta makinanın birinin kablolarıyla oynamış yatarda ceryan vardı,elektirik tesisatıyla uğraşınca bir sürü vakit gitti ama sorunu hallettim.8Tanede kapak kasası montajı yaptık,saat 8,30 olmuştu doğru eve geldim.Günlermi kısa işmi çok anlamak mümkün degil::)))Yarına kürdanla larva transferi yapılacak,miller metodu uygulaması filimlecek,petek traşlayıp larvanın ne kadar kolay alındıgınıda göreceksiniz inşallah.


"anaarı üretim kovanından bir kesit.Anaarı üretiminde cömert olun az arıya kesinlikle meme yaptırmayın kaliteli anaarı istiyorsanız kalabalık arı olacak.Sinek gibi anaarı isterseniz bir avuç arı bile anaarı yapar merak etmeyin.Birde hiç bir zaman itibarınızı kaybetmeyin arkadaşlar,itibar kadar büyük sermaye yoktur,ünvanınız ne olursa olsun itibarınız yoksa ayvayı yediniz.Adam yerine konulmamak çok kötü,ama insan bunu kendisi hak ediyor::)))
Filim yanlış oldu,yukardaki yazılar bu filim içindi.Kalabalık olmalı anaarı üretim kovanı."Miller metodu anaarı üretim" kovanlarından biri
NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi” ve” arıcılık” bilgi paylaşım “forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010

http://www.aribakani.com/

7 yorum:

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Ali Abi,
Miller metodunu kat verdiğim en güçlü kovanımda denesem en doğrusunu mu yapmış olurum?
Diğer daha güçsüz alternatifler 10 çıtalık ve 8 çıtalık kovan var.
Ama güçlü olanın anası tam bir kuluçka makinası 14 çıta tam arı dolu bu haftada 3 adet daha temel petekli çerçeve vermeyi düşünüyorum.Ne dersin? Saygılar ve selamlar.

ŞEKERLİ dedi ki...

Sayın bakanım kovanların içinde arılara bitkide yetiştiriyorsun galiba güzel fikir.Bizde deneyelim.

Mehmet Yüksel dedi ki...

Ali abi çalışmaların çok güzel gidiyor zevkle izliyoruz başarılar diliyorum.

Selamlar.

Ali Türk dedi ki...

Tuncay miller metoduyla kaç meme üreteceksin mesele orada,bir kaç memeyse az arıda üret.Fakat yumurtaları en iyi kovanında yaptır.

Şekerli abi şurubun içine düşen çıkamaz onun için kutu ve kovanlara fidan dikerim genelde::))

Mehmet her zamanki halimiz yavaş yavaş gidiyoruz işte.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

ali kardeşim bu yazını bu akşam okudum ve okuyunca anladımki ben herhalde hata yaptım bir çıtadan biraz fazla kutudaki arıya dört tane larva transferiyle meme verdim zaten deneme amaçlıydı ama bilseydim daha değişik yapardım bu yazıyı niye daha önce yazmadınki kardeşim:::)))
şaka bir tarafa yazılarından olldukça faydalanıyoruz allah senden razı olsun.Sağlıcakla kal iyiki varsın.
Allaha Emanet Ol

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Ali abi seni bir kez daha tebrik ederim sezonun en kısa filmi bir önceki film olmuş:)

Ali Türk dedi ki...

Sen kısa filim görmemisşin abi.Hafta sonları 200-300 arası resim 30-40 filim çekersen bak ne kısa filimler olur::))