4 Mayıs 2008 Pazar

BU SENE İLK DEFA ISLANDIK

Tostumuzu filan yiyip gelmiştik,artık iş yok.Arıların çekilmesini bekliyoruz kovanlarına.Akşama Şefim bende bulunan beyaz kovanlarını şimdiki arılığına götürecek.Beklerken bir bulut geldi hafiften atıyor,o sıradada çekiç veya keser lazım arıların önünü çakacagız.Hacı amca ben vereyim diye muratla gitti ben ortalıgı toparlayana kadar yağmur öyle şiddetlendiki sormayın.Hemen kendimi taksiye attım.Şefte çekiçle koşarak geldi ama haline bir bakın::))Arabaya zor attı kendisini.Arılar falan kalmadı ortalıkta.Ama yağmur durmuyor.Bir büyük naylonum vardı altına girip kovanları çaktık::))MUrat dediki iyiki bizi böyle gören yok,doktora söyledim büyük haber kaçmış dedi. Yaşmur ilaç gibi geldi o çivardaki nebadata çok iyi geldi.Arıları yükledik gebze tarafına geliyoruz 3-4 km sonra her taraf kup kuru hayret.
İlk arılıga gittiğimizde,bir kaç gün öncesi samanlıktan araziye çıkan kutulardaki meme ve arılara baktık arılarda memelerde duruyor şükürler olsun::))) Artık yaptıklarıma muhalefet etsede hacı amcada beni kendi halime bıraktı diyebilirim.Bu akşam iyicede mutlu olmuştur,buda cim bomlu,vatana millete hayırlı olur inşallah şampiyonlukları.
Bazıları açlık sınırına gelmiş yeniden kek verdim.
Demekki anaarı memesi verilecek kutulara daha önceden arı ve yavrulu çıta verilmeliymiş.
Yavrulu çıtanın bir başka kötü yanıda,işçilerin sizin verdiginiz memelere güvenmeyip birde kendilerine yedek meme yapmalarıydı.Heralde işi gaerantiye alıyorlar,çünkü verilen memeler duruyor.
Çaktırmadan çekilen bir resim beni gören şef eriği filan bırakıyor.Bende enseledim biraz uzak ama olsun.
Dün akşam üzeri yapılan tranferden en az süt salğılanan meme bu.Fazlada resimleyemedik hava hiç iyi degildi.
Bu resimdeki çıta son miller çıtası verilen kovana ait.Henüz yumurtalar çatlamamış ama arılar çatlamayan yumurtalara memeyı bağlamış,en iyi ve kalite anaarılar olacaklar bu metot gıcık olmakla beraber,kalite gallabili oluyor::)) Bu resmin en altta filmi var yaklaşık 5-6 çıta arıya veridi bu çıta.Dün bölmüştüm anayı bir kaç çıtayla başka yere aldım.Kaliteli anaarı için bol ve genç işçili kovanlarda üretim şart.Bu kovanı çogu kişi kıyıp bölemezdi 10 çıta arıyı parçaladım belki 10 meme verecek ama kalite süper olacak.Bunu çogu kişi şimdilik dikkate almıyor ama işin sırrı burada.
Artık kıl gibi larvaları alıyoruz,işi ilerlettik,ilk sene çok eksiklerimiz oldu gideriyoruz artık.
Yeni körükçüm,maşallah iyi çalıştı.Körükçü dedinmi dumanı bol olacak.Duman olmayacaksa körükçü ne işe yarar ki.
Yemeği hak etti be.Şefim afiyet olsun.Kusura bakma buralarda tost var.Kedi gene geldi,nerden tanıştık bilmemki.
Maçahelden gelen saf arıcı anası malisef bir senede sperm bitti.Kovanda ne larva var nede yumurta.İşçi arılar gözleri pırıl pırıl yapmış ama nafile.Artvin'den 2006 eylülünde gelmişti.2006 yılını sayamayacagım geldi kışa girdik.Bir 2007 yılı geçirdi,ve sonu geldi.Dün farketmiştim bu güne bırakmıştım,yanlışmı gördüm diye yanlış degil gördüklerim.Anaarı dolaşıyor kovanda numunelik bir yumurta ve larva yoktu.Dün akşam Ispartaya giden saf kafkasın kovanından 5 tane bir yere transfer etmiştim.Üçü tutmuş hemen bu kovana verdim,bu günde larva tarnsferine devam ettik.Tutmayan memeler olursa anasını sıktıgım kovan 4-5 çıta onlarıda tekrar buraya verecem.

Miller metodu anaarı olacak memelerin filmi.Yakında memelri kesip kutulara verecegim.Filmi sayın buyük şefim Murat Çakır çekti. Kuşta ne ötüyor be.Filimi çekerken dikkat etmemişiz. Memelere zarar gelmesin diye ne silkeliyoruz nede fırça atıyoruz,kanatla okşadık.


Not geçenlerde birini gördüm,sanki ayakkabı parlatıyor fırçayla.Yav bir oğul gelmiş bahçesine,ağacı sökecekti adam, arı silkeliyorsun be adam,onların canı ne be,fırçayla canına okudu ha.



Son miller metodu için ayarlanıp düzenlenen çıta bu kovanda.Ne kadar arı çoksa o kadar arı sütü ve bakım bol olacak ve anaarılarımız da size en az iki süper yıl yaşatacaklar.Baharda herkes gördü arılarını.Bakıyorum arı 15 çıta olmuş.Aynı güçte ve aynı besleme yapılmış arı hala 5 çıta bu fark niye o zaman.
NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi” ve” arıcılık” bilgi paylaşım “forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010

http://www.aribakani.com/

6 yorum:

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

aLİ ABİ MİLLER METODU ÇOK GÜZEL. BU ARADA ÇOK PİS OĞUL SİLKELERİM:) ÇOK PİS ARI FIRÇALARIM:)

Ali Türk dedi ki...

Abi saolda,hayırdır ne oğulu ne fırçası.Yoksa magazinciler bişimi dedi gene::)))

muratakın dedi ki...

Alicik tamam parmak gibi meme iri ana çıkacak.acaba diyorum:
şeyini hangi petege sokup yumurtlayacak ona göre petek de lazım.
Saygılar

Ali Türk dedi ki...

Murat abi anaarıya hormon vermedimya,doğal olarak memesini yaptı işçiler,ben beslemesini yaptım gerisi anaarının işi.Nasıl petege yumurta atar orası beni ilgilendirmez.Aklıma bir horaz fıkrası geldi,tam noktayı koyacam ama hiç tahmin etmediklerimiz ve ettiklerimizin yorumları okuması manzarayı bozddu be abi.::))

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Ali abi horoza sormuşlar tavukmu yumurtadan yumurtamı tavuktan çıkar diye oda cevabını vermiş o fıkramı bu ya merak ettim:)

Ali Türk dedi ki...

He abi o fıkra madem merak ettin, merkını giderelim.Senin dedigin gibi olmuş yumurtamı tavuktan,tavukmu yumurtadan diye.Horozda ben işime bakarım öper bırakırım demiş::)))