9 Mart 2008 Pazar

ARILARINIZ KUVETLİ DEGİLSE OKSALİK VERMEYİN.

Durumlar şimdilik böyle.Kuvetli arılarda hiç bir sorun yok,4-5-6 çıta arıya fazla vermeme rağmen dokunmadı ama az arılara darbe yaptık elimizle.Son bahardada vermiştim ama böyle olmamıştı."Arı hastalıkları"yadada zararlıları ilk sırada varroa gelir.Arınızı hemen södürmez ama zaman içerisinde etkisi uzun süren olumsuzluklar bırakır.Yani şu an kovanınızda bir tane daha varroa olmasın.Ama daha önce varroayla temas etmiş bir arı eksiktir tam degil.Siz bunu görünüşte anlayamıyorsunuz.
Artık yapacak hiç bir şey yok.Hayırlısı olsun bakalım.Çok hızlı gelişmeye başlamışlardı,arılara takoz koyduk işte.

Dün Arılara oksalik yapmıştım oranı fazla kaçırdım.Bu gün kalanlara kek ve oksalik vereyim diye arılıga gittim.Durumlar iyi degil,kuvetli arılarda sorun yok zayıflar kendini temizleyemiyor ve yapışan kalıyor.Her kovanda arı ölüleri vardı.Ayrıca çalışmaları iyi degildi,Kalanlara da kek verrip geri geldim oksalik yapmadım.Arılarımn bazıları biraz geri gidecek.Daha sonuçlar belli degil ilk gözlemlerim bunlar.Tekrar bu konuda yazacağım ayrıca Tuncay'da oksalik hazırlamıştı arılara vermek için onada verdirmedim ben oraya vardıgımda bir kovana vermişti,gerisine verdirmedim.
Not.Ben oksalik asit kullanırken işin kolayına kaçıp,enjektör veya şırınga kullanmadım.Yöntemde bir sorun yok hata tamamen bana aittir.Ben ülkemizdeki ruhsatlı ilaçlarada güvnmiyorum.Daha önce bir arkadaşımın perizinden 30 kovanı söndü onuda 15 derece üstünde vermelisiniz.Gündüz 15 derece oluyor gece düşüyor.Yani en güevenilir ve dünyanın kullandıgı iki en etkili yöntem FORMİK ve OKSALİK asiddir.Niye bayvarol bizim ülkemiz dışında yok niye burada var sadece bende bunlar soru işareti olarak durmaktadır.Ben varovayla şavaşacaksam bir sürü yöntem biliyorum ve kalıntı bırakıp bırakmadıgıda belli degil.Ama oksalik asidde hata tamamen bana aittir,ölçüyü kaçırmayacaksınız.Doktor ilaç yazıyor diyorki bir tane alacaksın,sen git üç tane al bak bakalım o faydalı ilaç sana ne yapıyor.Ölçüyü Devrim hocamızın sitesinden alıntı yapıyorum.Tamamına bakmak isterseniz linki tıklayıp devamınada bakarsınız.
Bizim daha önceki dozlerımız çok yüksekti. Ayrıca bu işi Almanya'da ünüversite destek ve onaylı kullanıyor.
ALINTI: Mehmet Yüksel.
1 litre pet şişeyi alıyoruz,içine ilk önce 200 gr toz şeker ve 35 gr.Oksalik asit koyuyoruzpeşinden ılık suyu ağzına kadar dolduruyoruz su miktarı burada 750 ml olması lazım,toplam1 Litre Karışım elde eymiş oluyoruz,onun için karışımın %3.5 oranında Oksalik asit olması gerekiyor,şeker kısmı ise arıların kendi arasında daha iyi dağıtabilmeleri içindir,miktar olarak fazla verildiğindehiç bir etkisi yoktur.Her arılı çıta arasına 5 ml damlatılacak şekilde ayarlanması gerekir.

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi” ve” arıcılık” bilgi paylaşım “forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/
http://www.aribakani.com/

4 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Ali merhaba, güzel bir söz vardır (Tecrübe sana aitse çok pahalı ve acıdır, eğer başkalarından alırsan bedava ve çok tatlıdır). Durup dururken zorun ne zayıf arıya bu mavsimde uygulanacak en güzel ilaç bence BAYVAROL veya PERİZİN dir. Bununla geçmiş olsun...

emin benli dedi ki...

Ben evvelsi sene okzalik verdim.Bir kovana biraz fazla kaçırmıştım.Hemde en güçlü kovan idi.Kovanın çoğu öldü.İçler acısı bir durum idi.Arılar suya doğru gitmeye çalışmışlar.Suyun dibine doğru binlerce arı ölüsü sıralanmıştı.Yaktım zavallıları.
Okzalikin dolu poşetini çöpe attım.En güzeli laktik asit.Yediğimiz yoğurtta bile daha fazla laktik asit var.Kalıntı problemi yok.Varroa zaten yok.
Bunun mevsimi ve zayıfı yok.

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Abi diyorsunki dr ilaçtan bir tane al diyor sen üç tane alırsan ne olur. Öyle ilaçlar varki 1 yerine 3alırsan allaaaah değme keyfe dedirtir. Ama kimse sormasın nedir bu ilaçlar diye meslek sırları söylenmez:)

Ali Türk dedi ki...

Abi ilacın nereye yaradığını bari söyle.