23 Ocak 2008 Çarşamba

BU YORUMLAR ARADA KAYNAMASIN,ÖZELLİKLE MEHMET YÜKSELİN YORUMLARINA DİKKAT EDİN.

Mehmet Yüksel.Ali abi güzel yazmışsın ben burdaki durumu kısaca anlatayım.Bizler 20 Temmuzda ikinci hasatı alırız,güneşin sıcasklığı her yer kuruttuğu icin Nektar akımı durur bu hadiseyle birlikte Ana Arının yumurta atması da durma noktasına gelir,Ana Arının yumurta atması icin ikinci hasattan sonra hemen kek vermeye başlıyoruz Ana arı da dışardan Nektar geldiğini sannediyor ve Yumurta atmaya devam ediyor bu attığı yumurtalarda bildiğimiz kış arıları oluyor.Kek verirken Su ihtiyaclarına da cok dikkat etmek lazım Arılara bol su veriyoruz.Keki birden bitiremedikleri icindeaz miktarlarda 2.5 kilo porsiyonlarla Ağustosun sonuna kadar Arılara yumurta attırıyoruz.Bu işlemi Şerbet ile yapılırsa cok az miktarlarda yapılması gerek iki günde bir yarım litre.Şerbet fazla verilirse en büyük hatalardan birisi olmuş oluyor cünkü bu sefer Ana Arı yumurta atacak yer bulamıyor haliyle kış Arıları da olmuyor.Ağustosun sonuna kadar yeterince kış arısı cıktıktansonra,Eylülün başında Şurublamaya başlıyorum iki günde bir 5 Litrebu sefer buldukları her yeri bal ile dolduruyorlar kış icin bal stogları da bitiyor bu işlemi her kovan icin 4 defa yapıyorum,Formik asid ilaclaması da bitince KoloniNisanın 15`ine kadar balı olmuş oluyor.Kısaca burdaki uygulamayı anlatmaya çalışdım.Selamlar.
8:42 PM

Ballı Baba dedi ki...
Ali kardeşim, senin bu kekte sorun var,arılarda değil. Hiç böylesini görmedim, yıllardır kek yapan ve kullanan birisiyim. Arıların yaratılışında israf olmaz. Tam tersine bize hayatın güzelliklerini öğretecek kadar özel yaratıklardırlar...
9:11 PM


Imker Mehmet Yüksel dedi ki...
Yukarda yanlış anlaşılma olmasın diye ek olarak yazayım.((((( bu sefer buldukları her yeri bal ile dolduruyorlar kış icin bal stoglama işlemleri de bitiyor.))))yeterince kışlık balları oluyor.Bu yazdıklarım Almanyadaki Arıcılar ve kendiuyguladığım yöntemler.Zaten bloglar Arıcı günlüğü gibiyazılıyor ben de kendi uyguladığımyöntemi yazıyorum.Yazı hatam varsa kusura bakmayın.
11:24 PM


Ali Türk dedi ki...
Mehmet'cim bizde yıl boyu toplasan 2,5 kilo besleme yapan yokki,sen bir seferlik porsiyon 2,5 kilo diyorsun.Yani işi bilmeyerek yaptıgımızı zaten belirtmiştim,sende nasıl ve neden kek verildigini izah etmişin.Zaten bizim için Almanyada arıcılık yapman büyük nimet.Oradaki bilimsel hale gelen uygulamaları bize aktarıyorsun sana ne kadar teşekür etsem azdır.


Selahattin abi bu kutuda böyle olabilir,kovanlardaki durumu bilmiyoruz.Abi birde arıcılarımız veriyor keki sonuçlarını izleyen yokki.Bir hafta sonra git kek bitmiş diyoruz,ben bu işi bir inceleyelim diyorum.İş arıların tavuk yedigine dönecek.Adam pişmiş tavuğu koyuyor kovana arıda parça parça atıyor,arıcıda bir kaç gün sonra bakıyor tavuk bitmiş,aaa arıları tavuğu yemiş diyenleri duyuyoruz.Kekte sorun yok bal benim balım,yalnız yapılan keklerin biraz beklemesi lazım diye düşünüyorum.Evde elimle yaptım gene aynısını yaptı bu kutu.Aynı kekin bir bölümünü daha sonra verdim yapmadı,yani havadan iş olsun diye yazmadım bunları,izlenimlerimi sizlerle paylaştım,konuyu izleyerek takip edersek daha iyi olur.Eğer böyle bir şey varsa büyük israf var,ben buna üzülüyorum,bir kilo kek ver bunun bir kısmı atılıyorsa yazık.

Not aşağıdaki habere yapılan yorumlardır.

5 yorum:

kabaoglubal dedi ki...

MEHMEDİN YAZDIKLARINA AYNEN KATILIYORUM BİZİM ARICILAR YANLIŞ BESLEME YAPIRORLAR.

d.m.t dedi ki...

Ali bey; bir iki şeyi anlamadım size soracağım;

Mehmet bey bal hasadında kuluçkalıktaki ballarında tamamını hasat ediyor mu!
Bir aylık süre boyunca yumurtayı teşvik için 2,5 kilo keki azar azar mı veriyor, yoksa bir seferde 2,5 kilo kek mi veriyor. Eğer öyleyse bir ayda toplamda kaç kilo kek veriyor?

En son olarak ; kışlık bal stoğunu tamamlamak için yaptığı bol sıvı besleme öncesi kuluçkalığı daraltıyor mu; yoksa daraltmadan çerçeveleri balla doldurup kışa mı giriyor?

Ali Türk dedi ki...

Demet kardeşim,aslında bilerek bu yorumu buraya aldım,yoksa orada kaybolacaktı.Orada yapılanları en iyi Mehmet kardeşim verir.Benim anladığım ise anaarıya devamlı az az nektar geliyor havasının verilmesi.Zaten kek arıları birazda oyalamak avutmak için verilir,arı yalar yalar durur işte.Yazıları cevaplamak Mehmet Yüksele kaldı ben ne desem yapmadığım bir şeyi atmış olurum.Ben zaten ne yapıyorsam yazıyorum ve kışa teşvik şurubu vermeden giriyorum.Yakında cevap gelir,fakat bu cevaplar hepimiz için önemli,bende bekliyorum cevapları.::)))

Mehmet Yüksel dedi ki...

Merhaba Arı Dostları,
Demet hanımın sorusunu önce yanıtlayım,kuluçkalıktaki cıtalara hasat öncesi bakıyorum bal kemeri geniş ve kapalı yavru gözü az ise
kuluçkalıktan alıp cıtayı ballığa
asıyorum Arılar cıkıp gittikten sonra balını savuruyorum
(sağıyorum)ama kuluçkalıktan bütün balı almıyorum sadece fazlalığı alıyorum buda 1 ile 5 cıta arasında oluyor aynı zamanda Ana Arıya da yumurta atma alanı acılıyor,balın hepsini almıyorum cünkü burada cok yağmur yağdığı için Arılarada kendi ihtiyacları icin bal bırakmam gerekiyor.Hasat için ballık dan aldığım cıtaları tekrar kovana koymuyorum bu boş bölümde şurup veya kek yemlemesi yapıyorum.
2.5 kilo keki bir seferde veriyorum
Arılar hem dışardan biraz da olsa nektar buluyorlar birazda ben yardımcı oluyorum.
Güclü Koloni başına 2 yada 3 defa 2.5 kilo kek veriyorum,arasıra da kekim biterse şurup veriyorum iki günde bir yarım litre.
Amacımız bol kış arısı yaptırmak ve kışa bol kış arısıyla girebilmek çok önemli.Birde Arının balı alınınca strese ve depresyona girmiyor intihar uçuşu yapmıyor.Ana Arı doğada nektar akımı bitince yumurta atmıyor cünkü biliyor yumurta atsa o kalabalığa ayırdıkları bal yetmeyebilir,Arının çok kısa bir ömrü olduğundan
(28 ile 40 gün yaşıyor)
ölenlerin yerine yeni Arı gelmediğinden sayıları birden azalıyor.Erkek Arıları da o yüzden dışarı atıyorlar,huzuli bal tüketmesinler diye.
Bizim için ikinci hasatdan sonra kolonileri bakıma almamız ile yeni sezon başlamış oluyor.
Teşvik yemleme,İlaclama,kış yemlemesi sonra gerekirse Ana arıyı yenileme gelecek sene icin süper bir başlangıc oluşduruyor.

Selamlar.

Gülüşan ŞENGÜL dedi ki...

birbirinizi desteklemekten vazgeçin.ağustosta çıkan yavru kışı görürmü hiç.üç sene,beş sene arıyla uğraşan arıcı olurmu hiç