Sofi amcanın iki kovandaha gümlemiş.Bir arım kalırsa sevinecem diyor.Hiç bir şey demedim çünkü çok biliyor.Bizde hiç bir zayiyat yok en zayıf arıya baktım kapalı yavru vardı.Dün yani cumartesi arı güzel polen çekmiş.Bugün pazartesi balkondakide çok iyi polen getiriyordu.Haber ise pazar gününe ait.
Bir kaç kovan kekleri böyle dışarlara falan atmış,sadece 3 kovandı.
Bununda sırrını öğrendim arıya rutubet lazım,aşağıda Büyük Şefin arısını yazarken izah edecem.
Böyle orta ayarda olandavar daha zayıf arılarımda var.Benim arılardan keki yemeyen kalmamış,hepsi keki yemiş bazısı tam bitirememiş.Bu mevsimde 5-6 çıta olan arılarımda var.Bunlar kekten gram bırakmamışlar. Aşağıdaki resim fazla yanaştı ayıramadım.Bu işleri tam kavrayamadık,düzelteyim derken başka sorun çıkacak buradan yazayım.Aşagıda Murat Çakır'a ait karniyol melezi arısı ve en zayıfı,günlük yumurta ve larvalar vardı.Anaarıda sol alt köşede.
Bu benim en zayıf arım.Anaarıda bu çıtada kapalı yavrularıda burada.
Keki tam bitiremeyenlerden biride saf dedigimiz kafkaslardan biri.Hala yalamaya devam ediyorlar.
Bazılarıda keki bitirip böyle işlemeler yapmışlar sanki.Teşekür filan içinmi bilmem dün hiç saldırmadılar.
Bu kovan Büyük Şef Murat Çakır'a ait.Vermiş olduğum kekin sadece üçte birini ancak yiyebilmişti.Aşagıdaki hata veren resimde bu arının gücünü göstermek içinkonmuştu ama hata vermiş.Yani keki yiyemeyecek durumda bir arı degil güçlü bir arı.Burada şunu izah etmeliyim.Kek taş gibiydi çatır çatır kurumuş.Benim kovanda keklerin büyük bölümü yenmiş kalanlarda gene konuldugu kıvamdaydı.Bunun sebebi kim ne derse desin benim uyguladı kovan sarma şekli aynen muratın arısındada var.Muratın arının kapagında sac oldugu için kapak altına naylon koymamıştım.Oluşan rutubet çuvalı ve üzerindeki gazeteleri geçerek uçuyor,rutubet olmadıgındada kek taş gibi olmuş.Bunu tüm arıcılar bir gözden geçirsin.
Bu kadar arı yukardaki keki yiyememiş,sorun rutubetsizlikten.Kovanlarda belli bir rutubet gerekli.Genelde örtü olarak çuval kullanıyorum ve gayette menmunum.Başka tarif edenler çok,onlarda göstersinler.Bu işleri yaparken başarı durumunu esas alıyorum.Arılar efendim çok iyi havalandırma yapsa ne olurki,kovan öldükten sonra demi?
Kadıoğlu'nun 20 gündür sorduğu kutu yaşıyor.Ölümden döndü hatta ölü demişlerdi,anaarı nefesimle o kadar ısıtmama rağmen tepki bile vermemişti,hareketsizdi,ama mutlu son,anaarı ve kapalı yavrularını görüyorsunuz.Bunlara az bir polen hazırlayıp götürmeyi unutmuşum.
Kutudaki çıtalar ışıl ışıl bal dolmuş,küçücük kutuya bir kiilo kek vermiştik.
NOT.Balkondaki keki şimdilikatmadan yiyor.Keki hemen yapıp vermek sakıncalı gibi.Daha önce aynı keki atmıştı.Ben bunları yazarken gözlemlerimi aktarıyorum::))Lep top recayi var biz bir şey biliyorda söylüyoruz abicim diyorya.Bende diyorumki bu tür sorunlar görüyorum sizde bir inceleyin,görüşmek üzere hoşça kalın.
8 yorum:
Sn. Ali TÜRK
Arıcılık kitaplarında kovanın rutubetli olmasının sakıncaları anlatılıyor, fakat yurt dışındaki uygulamalara baktığımızda kovan kapaklarının altına sizin yaptığınız gibi hava geçirmeyen şeffaf filim koyuyorlar.
Arının keki yemesi için suya ihtiyacı olduğunu düşünürsek, kovan içinde küflenme yapmadıktan ve yeterli havalandırma olduğunda uygulamanın yararlı olabileceğini düşünüyorum.
Bu uygulamanın faydalı olmasının, arıların bulunduğu yerin rutubet durumunada bağlı olduğunu düşünüyorum.
Gelecek sezonda bende bazı kovanlarımda denemek niyetindeyim.
Saygılar.
Arkadaşlar rutubet her kovanda mutlaka vardır,aşırısı kovana zararda verebilir.Fakat benim gözlemlerim bu bölgedeki rutubetin zararının olmadıgı yönünde.Nedenine gelirsek,kovanlarda en yüksek rutubet nektar akımı ve yavru üretiminde olur.Arılar yogun bir şekilde havalandırma yaparak bunu normal hale getiriyorlar.Bu civarlarda arı sakıma giremiyorki,bir kaç gün çıkamadıgı oluyor diger günlerde arı hep dışarda.
ALİ ABİ,
SENİN ARILIKTA HANGİ IRK ARILAR VAR.BANA ÇEŞİT YAPMIŞSIN GİBİ GELİYOR.EĞER ÖYLE İSE SAF KAFKAS ARIN İLERDE MELEZLENİP BOZULMA OLMAZMI?
BUNU ŞUNUN İÇİN SORDUM.BEN ARI ALINCA ALDIĞIM KİŞİ ANADOLU ARISI DİYE BANA SATTI.BAHARDA KAFKAS ANA VERİP IRKI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUM.ÇÜNKÜ BENİM ARI OĞULA ÇOK MEYİLLİ.GEÇEN YAZ OĞUL SAYISI KOVAN BAŞINA 1 TANESİ 3 BİRİ 4 OĞUL VERDİ (ÖNLEMEK İÇİN ANA MEMELERİNİ KESTİĞİM HALDE).SENCE NE YAPMAM GEREKİR ?
KAYSERİ DEN SELAM VE SAYGILAR.
Tuncay kardeşim,arılığımda tüm ırklardan var diyebilirim.Kafkas,karniyol,italyan,muğla ve birde bu bölgenin yerlisi.
Saf arı hiç bir zaman bozulmaz.Bulundugu yerde kendi ırkından erkeklerle eşleşmişse bu arı gerçek saf bir hat sa.Ölene kadar o anaarı saftır.
Bozulma söyle olur,her anaarı üretiminde eşleşmeler kontrol altında olmadığı için,bozulumalar başlar.her seferindede saflıktan uzaklaşır.
Bu konu aslında bayağı karışık.Anaarı özelliklerinin devamını erkek arıya vererek sağlar.Saf bir arımız var.Bu anaarıdan bir anaarı ürettik.Bulundugu ortamdada çok degişik arı ırkları var.Yeni anaarı eşleşip geldi,artık bu arı melezdir.İşin ilginç yanı şudurki bu melez arının erkekleri saftır.Çünkü bu anaarının annesinin soyu saftı.İlk melez arıya F1 diyorlar.Melezden melez üretirsen F2 oluyor.Birde F1 arılar saf arılardan kat ve kat daha verimlidir.Bu oran en düşük yüzde yüzotuz ve yüzde ikiyüz civarı degişiyor.
Kayseri'de F1 kafkas iş yapar.Birde Bulunduğunuz yöredeki bal verimi yüksek eski arıları bulmaya çalışın.Dışardan arı gelmeyen yerlerde olan arıları bahsediyorum.
değerli kardeşim o koloninin yaşadığına o günün anısına sevindim
ALİ ABİ,
BU SENE F1 MELEZİ TEMİN ETMEYE ÇALIŞACAĞIM.
BULUNDUĞUM BÖLGEDE HANGİ ARICIYLA KONUŞSAM HERKES BENİM ARIM EN İYİ
DİYOR.
ÜSTÜN IRK ÖZELLİĞİNİDE ANCAK BİR SEZON TEST EDİP KIŞI DA ATLATARAK ANCAK GÖRME İMKANIMIZ VAR SANIRIM.
TAVSİYELERİNİZİ KAFAMIZA KAZIYORUZ.ÇÜNKÜ BİZİM PROBLEMLERE CEVAP VERME İNCELİĞİ GÖSTERİYORSUNUZ.BUNUN İÇİN AYRICA TEŞEKKÜR EDİYORUM.
BU SENE İNŞALLAH HEPİMİZ İÇİN İYİ OLACAK.
HOŞÇA VE ESEN KAL. SAYGILAR.
SENİNLE İLGİLİ BİR HABER VAR SİTEMDE??:)
Fatih benimle ilgili ne haber olabilirki,bizim içimiz neyse dışımızda o.Ben rantçı biride degilim,sadece amatör arıcıyım onuda yapsamda olur yapmasamda.
Yorum Gönder